Åpningsside

Skribenter

Skriverier

Filmforum

 

 

 

 

Hyllest

 

Av: Stein Ove Lien, 16.07.05

 

Internett er lykke og glede for enhver engasjert filmfreak. For meg er internett (og dermed et filmforum) først og fremst en mulighet til å trekke fram de filmene som ikke selger seg sjøl. Det er nemlig underskogen, independent-produksjonene, som er viktige; De filmene du enda ikke veit at du må se. De store Hollywoodgutta (stort sett venner og bekjente av Jerry Bruckheimer og/eller Steven Spielberg) trenger ingen hjelp, de får produsere hva som helst uansett. Det er ikke dem jeg snakker om.

 

Nei, de er de små og uavhengige som trenger å løftes fram. Helt sida kultfilmen Blair Witch Project gikk fra collegefilm til allemannseie har vi sett hvilken kraft som kan ligge i at nettpulikasjoner ”jobber fram” en film, uten kostbare reklamekampanjer. Blair Witch blei et fenomen lenge før den kom på kino. I åra etterpå appellerer har de uavhengige produksjonene stadig oftere henvendt seg direkte til sine tilskuere via internett, for å få dem til å ”spread the word”; gjøre venner og bekjente oppmerksomme på en bestemt film. Et ikke helt tilfeldig valgt eksempel på dette kan man finne på www.i-saw-tarnation.com, den offisielle nettsida til Jonathan Caouettes anbefalelsesverdige dokumentar Tarnation (og der fikk vi jammen litt ”spread the word” i praksis, også!).

 

Altfor mange filmer er bare boss. Hvis jeg får bare en person til å se Bud Steers Igby Goes Down eller Gregg Arakis Mysterious Skin, er jeg strålende fornøyd.

 

Det trengs alltid flere kritiske filmnettverk. Det kan SFF bli, og det er en herlig tanke!

 

 

Hyll kongen, hyll fedrelandet, hyll SFF!

 

Av: Pål Hafstad Thorsen 15.07.05

 

“The force will be with you, Skrivekollektivet, always.”

Obi-Wan Kenobi, Star Wars 1977

 

Det er med en ære, og ekstrem fornøyelse at undertegnede er med på å starte Skrivekollektivets Filmforum (SFF). Man har derfor, sammen med resten av kollektivets skribenter, blitt utfordret til å hylle denne nyvinningen.

 

Redaktøren har sammen med sine skribenter startet noe som kan komme til å vise seg å bli et forum – for film. Et forum og ikke fora – for film. Et filmforum. Fantastisk!

 

Slikt må hylles: Jeg hever derfor pennen og utroper et kjapt hurra, og vil samtidig nytte høvet til å hylle kongen og fedrelandet i sammen slengen. Hyll, hyll…

 

Jeg avslutter denne hyllest med å sitere min venn i filmverdenen, Dirty Harry: “Go ahead, make my day!” Lykke til på reisen SFF.

 

Ps: Om man tar ordet ”hylle” i sin munn mange nok ganger, gjerne reperterer 10-12 ganger, så høres det vannvittig teit ut. Og sier du ”Ivar” før ”hylle” og repeterer en 10-12 ganger til så har du en litt dårlig fancy reklame for Ikea.

 

Ps2: Jeg er ikke monarkist.

 

 

Hyllest: Bare de beste er gode nok

Av: Jørgen Lien 17.07.05

 

Grovt sett kan min vurdering av film deles inn i tre kategorier: 1) gode filmer 2) filmer som ikke er gode nok og 3) dårlige filmer.

 

Fordi jeg er en kresen filmtitter, som forsøker å styre unna filmer jeg innerst inne veit er dårlige (det finnes ikke slikt som en fullstendig fordomsfri dom!), vil flesteparten av de filmene jeg ser havne i kategori 2. Dette er filmer som nok totalt sett er gode, men de er samtidig dem som etterlater meg i størst frustrasjon, fordi de ofte kunne vært så mye bedre. Det er her utfordringa ligger for en filmskribent. Det er ikke lett å svare presist på hva som må til for å løfte filmen opp ett nivå. Jeg vil i tida framover prøve å gi noen eksempler.

 

Men hva slags filmsyn skal jeg bruke min tumleplass i Skrivekollektivet til å forfekte? Vel, jeg kan allerede nå si at jeg er opptatt av stemningen i en film. Stemningen i en film som Lost in Translation etablerer et samspill mellom filmens tverrgenerasjonelle (?) resignasjon, vakre bilder og et smakfullt lydspor, som jeg elsker. Enhver film som, lik denne, skaper sin egen stemning og virkelighet, vil få anerkjennelse hos meg.

 

Mitt andre hovedkriterium (ikke nødvendig i en og samme film) er en evne og vilje til å ta sjanser. Derfor vil filmer som går utenom mainstreamfilmens skjema gjerne få ros av meg. Bruk av utfordrende tematikk, bevisst bruk av virkemidler (særegen humor, satire, i noen tilfeller også vold osv.), er noe som antagelig vil skape en reaksjon hos meg som tilskuer, og vil derfor nesten uansett være mer interessant enn en vellagd film innafor konvensjonene.

 

Dette er mitt program, det de i litteraturkritikken kaller poetikk. Jeg takker for muligheten til å utdype mine tanker om filmen.

 

 

- Stakkars unga våre!

Av: Jørgen Lien 13.07.05

 

Du ække mora mi, Afshan Rafiq.

 

Filmdebatt i Norge kan være en selsom affære. Det er nemlig bare unntaksvis slik at vi diskuterer grunnleggende ting, så som kvaliteten på filmene, eller hvilke filmer vi burde produsere eller ønske å få folk til å se. Derimot har debatten ofte utgangspunkt i en mildt nedlatende tro på at publikum er en lett påvirkelig saueflokk som ikke forstår sitt eget beste. Altfor mange framtredende kulturdebattanter her i landet holder fast ved det såvel eldgamle som forenklende standpunkt at ettersom "filmen er et svært sterkt medium" (kan noen snart slutte å komme med slike selvfølgeligheter?!), så er film også per definisjon et "farlig" medium. Dette er da også holdninga til Høyres kulturpolitiker Afshan Rafiq. På spørsmål fra (den tildels kvalmende selvbevisste) "kultur(radikale)avisa" Dagbladet om hennes reaksjoner på den friske språkbruken i den danske animasjonsfilmen Terkel i knipe, reagerer hun lynkjapt og ureflektert , med krav om strengere aldersgrense enn den 11-årsgrensa filmer blei tildelt av faginstansen Statens Filmtilsyn.

 

Det er selvsagt mulig (kanskje tilmed sannsynlig) at Rafiq har større kunnskaper om konservatismens innerste vesen enn det en menig sosialdemokrat har, men likevel; så langt jeg har kunnet utlede av tekster av konservative ideologer som Syse, Langslet og Willoch, så er det personlige ansvar en vesentlig verdi for konservative mennesker. En konservativ tror (for øvrig ikke i motsetning til en sosialdemokrat) at mennesket ofte selv er i stand til å vurdere hva som er best for en. Innafor filmsensuren fungerer det slik at de aldersgrenser som settes av Filmtilsynet i en viss forstand er veiledende, med unntak av den absolutte 18-årsgrensa. Derfor er det mulig for en 8-åring å se en film med 11-årsgrense i følge med en voksen. Det blir da opp til den voksne ledsageren å vurdere om åtteåringen er moden nok til å forstå, og ha glede av, en film beregna på elleveåringer. Og slik skal det være.

 

Høyre er et parti som med voldsomt kraft prediker den voksnes personlige ansvar og mulighet til å oppdra barnet i sin religiøse tro, og til å selv velge skole for sitt barn. Men når det gjelder et av de kulturuttrykkene som har størst betydning for forståelsen til dem Kristin Halvorsen kaller "unga våre", så strekker tilsynelatende ikke Høyres prinsipielle tro på det personlige ansvar til. Så snart noe er utfordrende eller ubehagelig, skriker Rafiq og Høyre på det ellers så vederstyggelige reguleringsverktøyet. Men hvem kjenner barnet best; barnets foreldre eller Afshan Rafiq? Svaret gir seg selv Det finnes noe som heter liberal-konservatisme, Rafiq. Den har større tro på enkeltmenneskets dømmekraft og er dessuten mindre teknologiskeptisk. Du burde prøve den en gang.

 

Når alt dette er sagt, så er stortingspolitikernes evne og vilje til opptre som domfellende medievitere en tverrpolitisk uting. Den bestyrtede høyrepolitikeren som fryktløst erklærer krig mot det nornoppløsende potensialet i grov bannskap og animert vold, har mange historiske sjelefrender. Seinest i 2002 tok SVs kulturpolitiske talskvinne Mai Hansen til orde for noe nær et forbud mot japanske actionfilmen Battle Royale, en film som allerede var utstyrt med 18-årsgrense. Muligens er min tiltro til enkeltmenneskets dømmekraft dogmatisk og naiv, men jeg trodde ærlig talt vi hadde avslutta diskusjonen om forbud mot kunstneriske uttrykk for noen år sida.

 

Men det stopper ikke der. Min personlige favoritt er fra vårt kjære Arbeiderparti, en episode fra den gang Ellen Horn var kulturminister. Stilt overfor den vanskelige utfordringa Big Brother, et program med voksne mennesker som kunne komme til å finne på litt av hvert, følte kulturministeren behov for å sikre befolkningen mot uvesenet. Hun ville derfor gå så langt som til å påby TVNorge å vise programmet etter klokka 21.00 om kvelden, for å forsikre seg om at det umodne og sårbare publikummet (dette sa hun selvsagt ikke direkte) hadde marsjert i seng i tide. Historien er morsom, men den er også pinlig. Den viser restene av et Arbeiderparti som i overformynderiets navn ikke hadde tillit til befolkningen (og, skulle det snart vise seg, heller ikke i den).

 

Det er en grunn til at avisene skriver artikler med råd til foreldre om å følge med på hva barna deres ser på fjernsyn og internett. Slikt følger med ansvaret som foreldre. Og det er der det skal ligge. Rådgiverrollen bør innehas av kompetente fagfolk. Fordi det er best slik.

 

 

It’s all over now, Baby Blue

Av: Stein Ove Lien 12.07.05

Festivalfavoritten Mysterious Skin er her. Endelig.

 

Skal du på kino i sommer, har du en fin bunke publikumsfrierier å bruke penga dine på: War of the Worlds (Spielberg), Batman Begins (Nolan), Mr and Mrs Smith (Liman), Sin City (Rodriguez) og det tredje kapittelet av George Lucas’ Star Wars-spetakkel… Det er en vanvittig sterk liste. Denne sommeren kan til og med filmfans med sans for alternative produksjoner finne gull i kinomørket, ingen sjølsagt begivenhet i blockbusterhøysesongen. Inn fra venstre kommer nemlig en av de siste års store festivalhits, Gregg Arakis Mysterious Skin og den slekter ikke særlig på Spielberg, for å si det mildt.

 

Mysterious Skin fikk publikumsprisen under Bergen Internasjonale Film Festival (BIFF) i fjor, og helt siden den gang har jeg ukentlig tatt del i opphissede samtaler med mennesker som hadde gleden av å overvære visninga under festivalen. Jeg var der ikke, men i ettertid gjør det ingenting. Det gjorde bare opplevelsen enda mer oppslukende da jeg endelig fikk se vidunderet. Filmen er en fortelling om to unge gutter, Brian og Neil, som begge blei misbrukt som barn. De kjenner ikke hverandre, utover at de var en del av samme baseball-lag som småunger. Ti år etter misbruket sliter den innesluttede Brian stadig med reaksjoner etter det som skjedde, han er usikker og sliter sosialt. Neil er hans rake motsetning, sjølsikker og hard. Han livnærer seg som gutteprostituert i New York, og sliter med motstridende følelser om det som skjedde: han forstår at mannen som misbrukte ham gjorde noe galt, men han mener overgriperen gjorde det av kjærlighet – i motsetning til hva Neil opplever med kundene sine. Filmen følger guttenes kamp med seg sjøl og deres felles fortid.

 

Å se Mysterious Skin er ingen piknik i parken. Regissør Gregg Arakis er ikke redd for å utfordre sitt publikum, publikum må stilling til det de ser. Det er det jammen ikke mange som gjør lenger, i hvertfall ikke på din lokale kino. Det seneste eksempelet jeg kan komme på, er kanskje Todd Solondz’ nyklassiker Happiness (1998), som også omhandla spørsmål knytta til pedofili. Og Araki og Solondz er langt på vei ute i samme ærend, da begge søker å problematisere samfunnets holdninger til pedofile. Der Solondz’ film gir et rørende og humanistisk portrett av en pedofil familiefar, tvinger Gregg Araki tilskueren til å reflektere over et av de sentrale spørsmåla vi stilles overfor i møte med unge Neil McCormick: Er det mulig å elske sin overgriper?

 

Mysterious Skin er ikke bare en uvanlig rå og like uvanlig engasjerende dose hverdagsrealisme, den er også en nytelse for øyet. Araki benytter blåfilter i flere av de dramatiske scenene fra New York, og det fungerer meget bra. Flere av scenene (blant annet en nydelig, sløret hvor det regner Cornpops over Neil) tjener også stort på en smakfull lydside. I en tid hvor det nesten ikke lages ordentlige, helstøpte soundtracks lenger, velger Araki å kle filmen opp i et fullstendig instrumentalt lydbilde. Det skjer nesten aldri lenger i amerikansk independentfilm, men Araki tør likevel. Det skal han ha stor takk for.

 

Men, regissørens smarte grep og Steve Gainers flotte foto til tross: Det er skuespillerne som bringer filmen opp blant de store opplevelser. De unge hovedrolleinnehaverne Joseph Gordon-Levitt (Neil) og Brady Corbet (Brian) har, absurd nok, tidligere gjort seg kjent for publikum gjennom ungdoms-TV-serier (henholdsvis 3rd Rock From the Sun og Buffy: the Vampire Slayer), og imponerer stort. Corbets tolkning av usikre Brian er solid, men det er Levitt som stjeler showet. Hans Neil blir en energisk, vakker og sårbar karakter. En stor prestasjon.

Den hawaiiske singer-songerwriter Jack Johnson oppsummerer, uten å vite det, filmen på en fin måte i sin låt The horizon has been defeated:

 

Things can go bad

and make you want run away

But as we grow older

the troubles just seems to stay

 

Ser du Mysterious Skin, forstår du kjapt at den mannen har rett.

 

 

- En oppgave for den nye gjengen

 

Av: Stein Ove Lien 05.07.05

 

Må vi vente på at studioene skal fucke opp systemet enda en gang før vi kan få en skikkelig generasjonsfilm igjen?

 

Peter Biskinds eminente bok ”Easy Riders, Raging Bulls. How the Sex, Drugs and Rock’n’Roll Generation Saved Hollywood” forteller historien om de gylne 70-åra i Hollywood. De etablerte filmstudioene balanserte på grensa til konkurs, og åpna portene for en ny generasjon filmskapere, med folk som Coppola, Altman og Scorsese i spissen. Resten er historie, som det heter. Hollywood blei ettertrykkelig redda fra den sikre død, mye takket være disse og andre unge menns pågangsmot. Ut av denne epoken kom også de første store generasjonsfilmene, med den ubeskrevne George Lucas’ American Graffiti som den mest kjente. Lucas’ film har alle kjennetegna som trengs for å gi en film en plass under generasjonsfilmetiketten. Her har man ukjente talenter i hovedrollene (Harrison Ford, Richard Dreyfuss), som så blir superstjerner og herjer bransjen i årevis framover, og en ambisiøs regissør (Lucas) som får verdensherredømme eller noe som ligner. I tillegg handler filmen om unge menneskers flukt fra ansvaret som venter dem som voksne, et tema en kan kjenne igjen i flere av de seinere forsøka, som St. Elmo’s Fire og Dazed and Confused.

 

80-tallet bød, gjennom alliansen Rob Lowe/Emilio Estevez, på filmene The Outsiders og St. Elmo’s Fire, regissert av henholdsvis Francis Ford Coppola og Joel Schumacher. Sjøl om førstnevnte har selveste Coppola på laget, er det Schumachers film som står med størst skrift i historiebøkene. Filmen, som bekrefta gjennombruddet for Lowe og Estevez (og presenterte oss for Demi Moore), er en tam affære, men den posisjonen den skaffa skuespillerne gjør den interessant likevel. Det var gjennom Elmo at Moore, Estevez og Lowe fikk sine navn, og de satte sitt distinkte preg på resten av tiåret gjennom roller i et par millioner filmer hver.

 

Gjennom nittiåra gjorde filmer som Ben Stillers Reality Bites (som blei gjennombruddet for solide folk som Winona Ryder og Ethan Hawke) og Cameron Crowes Singles (med Jeanine Garofalo og Campbell Scott) sitt inntog i generasjonsfilmkatalogen, men ingen av dem var i nærheten av Richard Linklaters Dazed and Confused. Dazed fremstår tematisk som nært beslektet med American Graffiti, og på rollelista sto en rekke folk som seinere har fått solide karrierer: Matthew McConaughey, Milla Jovovich, Joey Lauren Adams og Ben Affleck. Her snakker vi om et skoleeksempel på vellykka generasjonsfilm, sida filmen også, på nesten perfekt vis, fanger inn den rastløse energien som er en så viktig del av moderne film i denne kategorien.

 

Når får vi 2000-tallets første nybrottsarbeid a la Dazed? Det er vanskelig å se noen åpenbare kandidater akkurat nå, men det er også noe av det som gjør denne typen filmer så interessante. Litt av poenget er jo at de fleste skuespillerne ikke skal være kjent for sitt publikum på forhånd, og man skal være dyktig for å spotte neste generasjon keisere av Hollywood allerede nå. En generasjonsfilm blir ikke nettopp det før noen år etter at den kom. Mytene, kritikerne og filmselskapa skal helst gjøre sin del av jobben først.

 

I Biskinds fortelling om 70-åra går det fram at den nye generasjonen kun fikk springe ut fordi systemet sjøl hadde tatt livet av all kreativitet. Det er lov å håpe at en ny klassiker kan avles fram innafor systemet denne gangen. Interessante talenter som Steven Soderbergh (Traffic), Wes Anderson (Rushmore) og Todd Solondz (Happiness) er folk vi kan knytte forventninger til.

 

Bare gi dem en dose ungdommelig energi og litt tid. Be dem instruere Patrick Fugit, Haley Joel Osment eller hvemsomhelst rundt på et collegeområde med et stereoanlegg og noen bokser øl. Så skal du se at alt ordner seg. Da skal vi nok få tilbake trua på ungdommen igjen.

 

 

- King Arthurs lullabye

 

Av: Pål Hafstad Thorsen 08.07.05

 

Det er ikke ofte jeg våger meg uttafor sjangeren som plasserer de fleste tekstene mine under ”leserinnlegg” eller ”debattinnlegg”. Men i dag skal jeg la pennen få flyte fritt, og det skal gå utover Kong Arthur – med vrede. Stakkars.

 

Jeg var så dum å kjøpe en dvd, med filmen ”King Arthur”. Produsent er mannen bak ”Pearl Harbor” (noe som burde si sitt) Jerry Bruckenheimer.

 

En sen ettermiddag, sammen med et stykk skribentkollega Lien, og en altetende engasjert filmsamler, skulle jeg pløye meg gjennom forhistorien til den romersk-britiske krigshelten og ridderen Arhtur, senere kjent i historien som Kong Arhtur. Hele filmopplevelsen ble en fryktelig opplevelse – med butt plog.

 

For sjeldent har man vel opplevd makan til film som virkelig ikke hadde hatt behov for å bli produsert!? Eller…

 

Det er for eksempel mye man kan si om Terminator 1 to og 3. Men der er det nå i hvert fall en sammenheng: Sinte roboter knuser hverandre blant uskyldige mennesker på jordkloden. Riktignok samma historien i alle tre filmene. Men man kan la seg ihvertfall rive litt med. I Terminator 2 så var det til tider spennende filmen gjennom. I Terminator 3 satt jeg stort sett og lo fordi det var så patetisk alt sammen, men det virket liksom som om produsenten synes det skulle være litt patetisk. Det er jo det: Når Arnold atter en gang gjør comeback. Terminator 1 husker jeg egentlig ikke innholdet av lenger. Men skitt au. Terminator 1 to og 3 hadde mer å gjøre på et filmlerret enn hva filmen Kong Arthur hadde!

 

Riktignok bygger filmen på en forhistorie til den kommende kongen. Men filmen omhandler så absolutt ikke en konge, men derimot en forbannet ridder. Filmens rette (øke)navn skulle derfor vært ”Ridder Arthur” (og hans sinte menn).

 

Jeg hadde høy puls gjennom stort sett hele filmen. Ikke pga filmens vannvittige spenningsnivå. Tvert imot. Heller det at jeg irriterte meg over å ikke fatte dritten av filmen, samtidig som jeg har en sinusknute i hjertet som er litt overaktiv og sender rytmen på tur i ny og ne.

 

Min altetende engasjerte filmsamlervenn hygget seg gjennom filmen ved å påpeke historieforfalskninger, manglende lyssetting i scene 7, og kom med utbrudd og sprutlatter når filmen oppnådde opptil flere patetiske øyeblikk.

 

Skribent Lien kubbet’an. På tross av undertegnedes gjentatte forsøk på å pushe inn litt Schweppes Lemon i håp om at kullsyreboblene skulle holde unge Lien våken filmen igjennom.

 

Jeg tenker som så at produsent Jerry Bruckheimer skal være overlykkelig for at ikke disse tre filminteresserte unge karene var blant de fremste filmkritikerne i verdenspressen. Men om så var, hadde vi hatt noen innflytelse?

 

For filmen King Arthur spilte inn 4.8 millioner dollar på premieredagen i Usa. Det var riktignok under forventet og ønsket resultat, men det er uansett en pen slump med penger for en fryktelig dårlig film. Kanskje tjente filmen mer i dagene etter premieren, kanskje tjente den enda mindre og gikk rett på trynet?

 

Det ville i så fall ikke være særlig overraskende: Når 1/3 av filmpublikummet rett og slett sovnet av filmen. Og 2/3 av filmpublikummet rett og slett ikke fikk sove av filmen fordi de nettopp var stått opp.

 

Avslutter dette innlegg i Skrivekollektivets Filmforum (SFF) med å rette en henvendelse til produsent Jerry Bruckheimer: Vennligst ikke lag noen oppfølger av King Arthurs lullabye. På forhånd tusen takk.

 

 

- Den danske frykten for likhet

 

Av: Jørgen Lien 06.05.05

 

Er den danske filmen i krise?

 

Det raser en kulturdebatt i Danmark, og etter år med trøttende og klam diskusjon om danskheten og kulturkampen, er det befriende å bevitne en debatt hvor formålet ikke er å kritisere det bestående for å være for moderne og fremmedgjørende. Nei, den debatten som nylig blei satt i gang av Danmarks filmregissørelite handler snarere om at samtidas danske filmer serverer for mye av den ensrettende tryggheten som kulturkampens frontkjempere så desperat ønsker seg tilbake til.

 

Det hele begynte under vårens filmfestival i Cannes, da den geniale surgubben Lars von Trier gikk til frontalangrep på manusforfatternes dominerende rolle i dansk filmproduksjon. Scenen minna ikke så lite om femtitallets berømte auteurkritikk, målbåret av den franske nybølge-legenden Francois Truffaut, med det for øye å avsløre og undergrave manusforfatternes posisjon, for slik å kunne gi regissøren tilbake kontrollen over hans egen film. I forlengelsen av Truffauts kritikk, klagde Trier over at alle danske filmer ser så like ut og handler om det samme, ettersom alle ser ut til å følge den oppskriften som har gitt suksess til nå. Men slikt blir det naturligvis bråk av. Heller ikke i Danmark kan man slippe unna med å fortelle det hjemlige publikum at det sjøl, gjennom sitt tilvente repertoarvalg, støtter opp under trygghetstyranniet og gjør seg dummere enn det er. Så dristig var riktignok heller ikke Lars von Trier, men det var det han mente.

 

Men hva skjer? Jo, også den andre av Danmarks internasjonalt anerkjente filmbegavelser, Bille August, underskriver kritikken fra von Trier. Han forteller at han forsøker å se ny, dansk film når han en sjelden gang er hjemme, men han understreker samtidig at han ikke er særlig imponert. Danske filmer er for ensartede, klager han.

 

Og ikke før har han sagt det, før noen kan tenkes at ha bladd seg fram til artikkelen Den gamle mølle på Mols i Carsten Jensens bestselger av ei essaysamling, Livet i Camp Eden (People’s Press, 2004). For tror du ikke hele det venstreliberale Danmarks yndling kan tilslutte seg det meste av kritikken? Jo visst! Jensen nikker til von Trier: ”Følelsesregisteret er smalt og midtsøgende, den store glæde og den store sorg er væk. Men det er bedst sådan, for trygheden er den højeste værdi” (s. 143). Og til Bille August: ”Den romantiske komedien udøver sit diktatur over dansk film, og som genre er den godt på vej til at blive enerådende” (s. 143). Og til dem begge: ”Kan manuskriptforfatterne ikke gøre det bedre? Vil instruktørene ikke lidt mere end at gentage den rituelle kritik af, at far arbejder fir meget?” (s. 144). Hva er dette? Flere spydspisser i den danske kulturdebatten går sjølsikkert i ringen for å trampe på den folkelige smak? Her har vi ikke bare en debatt. Vi har ei krise. Har vi ikke?

 

I likhet med Weekendavisens filmanmelder Bo Green Jensen, som tok opp spørsmålet for noen uker sida, vil jeg svare nei. Det er riktig at det har kommet mange danske filmer de siste sju-åtte åra, som morer og engasjerer sitt publikum med velturnerte romanser med komiske islett. Det er nok å se til filmer som Den eneste ene, Kjærlighet ved første hikk eller Mifunes siste sang, for å se at August og Jensen har et poeng her. Likeledes kan man trekke fram Elsker deg for evig, Festen eller Brødre, for å illustrere at det har kommet endel av de filmene som en smart sjel en gang kalte køkkenvaskfilm. Men hvis disse filmene skal få definere alle sider ved dansk film, så vil jeg mene at de iherdige kulturpessimister innsnevrer i like stor grad som det kvelende manusparadigmet de på forskjellig så sterkt forakter.

 

For spørsmålet til de tre herrer må bli; hva med den politiske thrilleren Kongekabalen, det siste årets store billettlukevelter på danske kinoer? Hva med Pusher 2, en film som omtales som et brutalt sosialrealistisk brudd med den masseproduserte danske actionkomedien? Og hva med sosialrealistiske Benken, eller den formeksperimenterende prisvinneren Reconstruction? Disse filmene har ingen plass i de tre herrenes trange skjema. Men dette er også samtidas danske film. For få har benytta den oppståtte debatten til å diskuteten kvaliteten på disse filmene. Det er en langt mer interessant debatt enn en som kan oppsummeres med at Danmark fortsatt presenterer et mangfoldig filmtilbud. Trier var modig når han utfordra smaken til sitt eget publikum. Tør flere, som ham, å diskutere kvalitet framfor kvalitet (eller i Trier tilfelle begge deler)? Det er lov å håpe.

 

Til slutt; har den danske debatten noen relevans for norsk filmproduksjon? Kanskje, om vi skal tro den nylige avgåtte spillefilmkonsulent Erlend Loe. I siste nummer av filmtidsskriftet Rushprint uttrykker Loe sin oppgitthet over folks stadige behov for å definere trender på bakgrunn av ganske beskjedne tendenser. Han sier: Det skal bare komme 4-5 filmer med noenlunde samme kjønns/aldersfordeling og overlappende tematikk – så er det en trend”. Vel, en kan vel trygt regne med at debatten kommer, så fort Loe framfører sin kritikk i mer allmenne fora.

 

 

Alle tekster som publiseres på Skrivekollektivet.com må ikke kopieres, eller publiseres andre steder uten samtykke med skribenten.

 

 

Skrivekollektivets Filmforum (SFF)

 

 

 

Nye tekster lagt ut:

 

- Hyllester av det nye filmforumet 16.07.05

 

 - Stakkars unga våre! 13.07.05

 

- En oppgave for den nye gjengen. 05.07.05

 

 

 

 

 

 

 

Kollektivets

gjestebok